ARAMA KURTARMA
https://www.facebook.com/ihhafetagri
https://www.instagram.com/ihhafetagri
Üzerinde yaşadığımız topraklar depremlere yabancı değil. 17 Ağustos 1999’da meydana gelen Yalova depreminde binlerce vatandaşımız enkaz altında kaldı. Son 30 yılda sadece doğal afetlerden dolayı dünya genelinde 2.3 milyon insan hayatını kaybetti. İHH Arama Kurtarma ekipleri, bugüne kadar ülkemizde ve dünyanın birçok yerinde meydana gelen olağanüstü durumlar için Türkiye’den yola çıktı. Bu ekiplerin önceliği her zaman bir can kurtarmak oldu. Bununla birlikte afetzedelerin hayatı normale dönene kadar gıdadan barınmaya, sağlıktan psikososyal desteğe kadar her alanda yanlarında oluyoruz.
İHH Afet Yönetimi, afetlerde çeşitli çalışma gruplarıyla hizmet veriyor. Bunlar, arama kurtarma, psikososyal destek, beslenme, ayni yardım ve depo yönetimi, iletişim ile STK ve gönüllü yönetimi çalışma gruplarıdır.
2009 yılında kurulan Arama Kurtarma Birimimiz, ulusal ve uluslararası birçok operasyona katıldı. Afetlere hızlı ve etkin müdahale edebilmek için ekiplerimizi ve ekipmanlarımızı sürekli geliştiriyoruz.
Sadece 2022 yılında; 12 operasyona katıldık, 7 tatbikat ve 84 eğitim organizasyonu düzenledik. Ayrıca Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın (AFAD) akreditasyon sınavında 1 orta seviye ve 7 hafif seviye ekiplerimiz akreditasyon almaya hak kazandı.
İHH Arama Kurtarma ekipleri yetkinlik elde edebilmek için birçok farklı eğitimden geçer. Göçükte, su altında ve yangında arama kurtarma eğitimleri kurlar halinde alınır. Yangında arama kurtarma eğitimleri İtfaiye Eğitim Merkezi’nde oluşturulan yangın simülasyonları eşliğinde uzman ekiplerce verilir. Yangının gerçekleştiği mekandan yaralı tahliyesi, tahliye düzenekleri kurulması ve benzeri eğitimleri alan ekipler mekan yapısına özel müdahale edebilme kabiliyeti kazanır.
Göçük ve yıkıntıda arama kurtarma yapabilmek için AFAD eğitimcileri öncülüğünde enkaz alanında birebir arama kurtarma ve arama ekipmanlarını kullanma eğitimleri verilir. İletişimin çöktüğü, telefon ve internet şebekelerinin çalışmadığı afet durumlarında kullanılmak üzere telsiz eğitimleri alan ekipler telsiz istasyonu kurma ve afet durumları için iletişim ağı oluşturma konularında yetkinlik kazanır.
Sualtı arama kurtarma eğitimleri ise açık havuz ve denizlerde hedef üzerine arama kurtarma yapılarak gerçekleştirilir. İlkyardım eğitimlerini de tamamlayan ekipler farklı kaza ve afetlere müdahale etme ehliyetine sahip olur.
Bu eğitimler belli periyotlarda ve belli seviyelerde verilir. Uzmanlaşmanın uzun yıllar aldığı arama kurtarma eğitimleri İHH bünyesinde devam ediyor. Şimdiye kadar farklı seviyelerde 2.100 kişi bu eğitimleri almış ve afetlere müdahale için hazır durumda.